Missió al Senegal
La nostra missió al Senegal està fonamentada directament en l’arrel del nostre carisma: l’accés de la dona a l’educació. Al Senegal, la promoció de la dona és una tasca pendent, encara actualment, i les Escolàpies treballen generant espais educatius formals i no formals que afavoreixen aquesta promoció.
La missió escolàpia al Senegal va començar a Diembering, col·laborant a l’escola de la parròquia, alhora, que anaven fent una immersió en el coneixement de la llegua, les costums i la cultura locals. el poble, Però als tres anys d’estar a Diembering, a demanda del poble que pel seu enclavament tenia difícil accés a centres de salut per rebre assistència sanitària, i molt a contracorrent del que sol ser la missió habitual de les escolàpies, es va construir a Diembering una maternitat. Aquest centre va permetre un contacte directe i proper amb les dones, que ja amb edat molt jove queden embarassades, i amb les famílies, Ara ja, de la maternitat se’n cuida el personal natiu que s’ha anat formant durant tots aquest anys.
Els espais educatius al Senegal van anar creixent en funció de les necessitats de l’entorn, sobretot de les noies, així el següent pas va ser la creació de parvularis: “Jardins d’Enfants”, que són un dels punts forts actuals de l’educació Escolàpia al Senegal. Com deia Sant Josep de Calassanç:
“Si per l’alba s’endevina el bon dia…
per l’educació de la tendra infància depèn la resta de la vida.”
Les escolàpies tenen avui dia al Senegal quatre Jardins d’Enfants en quatre pobles diferents :
- Diembering, amb 140 places
- Boukitingou, Oukout i Diakene, amb 50 places cadascun
L’educació de la dona
Eix Transversal de la missió Escolàpia
La missió escolàpia al Senegal, com arreu del món, es concreta en l’educació integral d’infants i joves amb la convicció que l’educació allibera a les persones i transforma els entorns i la societat.
La situació és la següent:
- L’obligació ja des de molt petits/-es de treballar en tasques superiors a les seves capacitats físiques, i el baix nivell en els estudis, provoca l’abandonament escolar, sobretot en les noies a l’edat de 12 anys.
- Malgrat els esforços del govern, l’escissió en les nenes es encara una pràctica molt habitual amb el patiment que comporta per a les noies.
- Abandonament de l’escola abans dels 14 anys a causa dels matrimonis forçats o dels embarassos precoços.
- Manca de formació de la dona per a una bona atenció i educació de la família, principalment dels/de les seus/-es fills/-es.
Creiem en la força alliberadora de l’educació i la posem al servei de la dona perquè creixi en llibertat i autonomia a través de la formació que rep, els coneixements que va adquirint i de l’acceptació i superació de si mateixa. Volem que les joves siguin conscients dels seus valors i de la seva capacitat per prendre decisions, per a comprometre’s i viure amb responsabilitat per a elles mateixes en tots els àmbits de la seva vida.
Els diferents pobles on fem presència.
Al Senegal hi ha un clima tropical amb dues estacions: una seca de 9 mesos i una altra de pluges, de tres mesos. Això fa que només puguin fer una collita anual, insuficient per a poder satisfer totes les necessitats de la família.
El jovent representa el 60% de la població. La zona rural té un nivell molt baix d’alfabetització, En el cas de la dona, el nivell és, encara, molt més baix.
Les nostres obres se situen a la Cassamance, concretament a la “Basse Cassamance” (regió de Ziguinchor) i a la regió de Kolda.
La Basse Cassamance, és un territori d’una gran riquesa cultural, molt marcada par l’animisme, constituint conjunts de reialmes amb un rei religiosos al capdavant de cada reialme, son garants de la cultura local i tradicions ancestral, respectats per a tothom fins i tot per les autoritats polítiques i administratives.
Com hem anat comentant, les Escolàpies tenen avui dia al Senegal, a més a més d’una comunitat a Dakar, capital del país, als següents pobles:
Plataformes Educatives
Les estructures escolars han millorat molt, ja que l’Estat del Senegal ha fet mols esforços per poder construir escoles de secundària a molts poblats.. Malgrat tots el esforços, el mitjans amb què compten els alumnes són molt precaris: falta de continuïtat en els estudis; molts alumnes per aula; falta de llibres, material escolar i mitjans informàtics…
També hi ha moltes escoles de primer cicle provisionals, construïdes amb fulles de palmera on hi ubiquen dos o tres nivells en la mateixa aula. Les llargues absències dels mestres, per diferents motius, fan que els alumnes perdin moltes classes.
En no haver-hi estructures d’acollida, hi ha una gran mancança d’activitats de formació, de seguiment dels estudis i d’oci fora de l’escola. No es té en compte que això és un poderós factor per eliminar la pobresa i donar-los la possibilitat de créixer i desenvolupar-se.
Les Escolàpies a la missió del Senegal, a més a més de participar donant classes en escoles de primària i secundària, i en grups juvenils de parròquies, catequesis, etc., compten amb les següents plataformes educatives:
Diembering |
|
Oukout |
|
Ziguinchor |
|
Mampatim |
|
Boukitingou |
|
Diakene |
|